Eurooppalainen kulttuuriperintötunnus

22.11.2019 09:30

Kulttuuritalo

SEMINAARI
Eurooppalainen kulttuuriperintötunnus – käytäntöjä ja kokemuksia

Perjantaina 22.11 2019 klo 10.00-15.30
Kulttuuritalo, Aalto-auditorio, Sturenkatu 4, Helsinki

Mikä on eurooppalainen kulttuuriperintötunnus? Minkälaisia kokemuksia muissa maissa on tunnuksen hakemisesta ja saamisesta? Marraskuussa järjestettävässä seminaarissa kuullaan alan asiantuntijoita useista maista. Myös Euroopan komission edustaja on mukana kertomassa aloitteesta. Tule kuulolle ja keskustelemaan!

Eurooppalainen kulttuuriperintötunnus (European Heritage Label) on Euroopan unionin alainen kulttuuriperintötoimi, johon Suomi liittyi mukaan marraskuussa 2018. Keskustelua aloitteesta käynnistellään Suomessa, maaliskuussa 2019 aiheesta pidettiin seminaari. Ensimmäisiä kohteita on mahdollista hakea keväällä 2021.

Nyt järjestettävässä seminaarissa kuullaan puheenvuoroja tunnuksen ydintoimijoilta sekä muiden maiden kohteista. Puhujina ovat mm. tunnuksen koordinaattori Jutta Kastner (Euroopan komissio) sekä kohteista päättävän asiantuntijapaneelin jäsen Gábor Sonkoly (Ettvös Loránd University, Budapest). Kohteiden kokemuksista kertovat Gerald Wagenhofer (Wienin kuninkaallinen palatsi, Itävalta), Saulius Rimas (Kaunasin sotienvälinen arkkitehtuuri, Liettua) sekä Krista Sarv (Suurkillan talo, Tallinna).

Tunnuksen tavoitteena on lisätä Euroopan kansalaisten tietämystä Euroopan historiasta ja unionin rakentamisesta sekä yhteisestä, monimuotoisesta kulttuuriperinnöstä. Euroopan komissio myönsi ensimmäiset tunnukset vuonna 2014. Tähän mennessä tunnuksia on jaettu 38 kohteelle ja luettelo kasvaa joka toinen vuosi. Tunnus voidaan myöntää EU:ssa sijaitseville kohteille, jotka ovat Euroopan historian, kulttuurin ja yhdentymisen kannalta avainasemassa. Lisäksi kohteita tulee kehittää pedagogisen hankkeen kautta. Tunnuksen saaneiden joukossa on rakennusperintöön, kulttuuriympäristöön ja aineettomaan kulttuuriperintöön liittyviä kohteita sekä asiakirjoja.

Seminaarissa esitellään eurooppalaista kulttuuriperintötunnusta, sen toimintaperiaatteita sekä eri maiden kohteita. Jyväskylän yliopiston EUROHERIT-tutkimushankkeessa on viime vuosina kerätty laajasti tietoa tunnuksen toimivuudesta eri maissa ja myös näistä tuloksista kuullaan seminaarissa. Työpajoissa jatketaan keskustelua.

Seminaari on maksuton ja avoin kaikille. Sen toivotaan tavoittavan laajasti kulttuurikentän toimijoita, järjestöjä, tutkijoita, museokenttää sekä matkailun osaajia. Seminaarin kieli on englanti.

Seminaarin järjestävät yhteistyössä Museovirasto, Opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Jyväskylän yliopisto / EUROHERIT-hanke.

Ilmoittautumiset 13.11.2019 mennessä.

Lämpimästi tervetuloa!

SEMINAR European Heritage Label  – Practises and Experiences

PROGRAMME

9.30 Coffee

10.00 Opening of the seminar, Leena Marsio, Finnish Heritage Agency

10.10 Greetings from the Ministry of Education and Culture, Mirva Mattila

10.20 European Heritage Label, Jutta Kastner, European Commission

10:50 Experiences from Hungary, Gábor Sonkoly, Ettvös Loránd University, Budapest

11.15 European Heritage Label - Creating and governing cultural heritage in the EU. Results from ethnographic field research. Tuuli Lähdesmäki and Viktorija L. A. Čeginskas. EUROHERIT, University of Jyväskylä

11.45 Discussion and questions

12-13 Lunch (not included)

Experiences from EHL-sites

13.00 Imperial Palace Vienna goes Europe, Gerald Wagenhofer, Burghauptmannschaft Österreich (Austria)

13.25 Great Guild Hall, Krista Sarv, Estonian History Museum (Estonia)

13.50 Interwar Architecture in Kaunas, Saulius Rimas, Kaunas City Municipal Administration (Lithuania)

14.10 Panel discussion among the international guests: Exchanging ideas and sharing practises. Hosted by Ulla Salmela, Finnish Heritage Agency                             

15.15 Conclusions

15.30 End of the seminar

Chair of the day: Pirjo Hamari, Finnish Heritage Agency 

Lisätietoja
Leena Marsio, Museovirasto, leena.marsio(at)museovirasto.fi, 0295 33 6017
Ulla Salmela, Museovirasto, ulla.salmela(at)museovirasto.fi, 0295 33 6251

 

Tapahtuma on päättynyt.

Ajankohta

Alkaa:  

22.11.2019 09:30

Päättyy:  

22.11.2019 15:30

Lisää tapahtuma kalenteriisi

Tapahtumapaikka

Kulttuuritalo

Sturenkatu 4
00510 Helsinki

Tarkempi kartta ja ajo-ohjeet

Lisätiedot

Museovirasto

0295 33 6017

leena.marsio(at)museovirasto.fi