Päiväretki Karkalin luonnopuistoon (täynnä)

7.5.2022 10:00

Karkalin luonnonpuisto

Päiväretki Karkalin luonnonpuistoon ja halukkaille käynti Tytyrin elämyskaivoksessa la 7.5.2022

Päivän aikataulu:

  • klo 10 tapaaminen, Karkalin luonnonpuiston pysäköintialue
  • klo 13 lähtö Karkalista, omakustanteinen ruokailu esim. Lohjan ABC
  • klo 14 Tytyrin kaivosmuseo, opastettu kierros kaivoksessa, jos koronatilanne sallii
  • klo 16 lähtö Tytyrin kaivosmuseolta
  • klo 17 takaisin Helsingissä

Karkalin luonnonpuisto sijaitsee syvällä Lohjanjärveen pistävän Karkalinniemen kärjessä ja se  on yksi etelä-Suomen hienoimmista lehtoalueista. Puiston maisemassa on oma leimansa niin keväällä, kesällä kuin syksylläkin. Keväinen vuokkoloisto on vertaansa vailla. Luonnonpuiston alue on rauhoitettu ensisijaisesti luonnon täydellistä suojelemista ja tieteellistä tutkimusta varten. Monet luonnonpuistot yleensä ovat suljettuja. Karkali on avoinna puistossa kävijöille, mutta puistoon saa tutustua vain viitoitetulla reitillä. Viitoitettu reitti on n. 5 km ja sen kiertäminen rauhallisesti kestää pari tuntia. Karkalin luonnonpuisto on tullut kuuluisaksi laajoista pähkinälehdoistaan ja näyttävistä lehmusmetsiköistään sekä harvinaisista kasveistaan. Alue on mukava pistäytymiskohde varsinkin keväisin, jolloin vuokot ja muut kevätkukat puhkeavat täyteen loistoonsa.

Karkalin luonnonpuiston käynnin ja ruokailun jälkeen tavataan Lohjan keskustan tuntumassa sijaitsevassa kaivosmuseossa klo 14. Opastetulla kierroksella näemme aidon kaivosympäristön 80 metrin syvyydessä. Museokierroksella tutustutaan ”Kivessä elämä” -näyttelyyn, joka esittelee lohjalaisen kaivostyön historiaa ja nykypäivää sekä käydään yli 100 metriä leveän ja 100 metriä syvän maanalaisen louhoksen partaalla. Kaivostyön historiaa valaisevat käytävillä sijaitsevat vanhat kaivostyökoneet, eri aikakausien kuvat ja piirrokset sekä oppaan tarinat mainareiden arjesta. Lohjalla on harjoitettu kaivostyötä jo 1500-luvulta lähtien. Tytyrin alueella kalkkikiven louhinta alkoi vuonna 1897. Tytyrin kaivosmuseo avattiin kesäkuussa 1988.

Karkaliin ei järjestetä yhteiskuljetusta, tukeudutaan kimppakyyteihin. Siis ilmoittautumisen yhteydessä kerro voitko ottaa kyytiläisiä mukaan ja kuinka monta. Jos sinulla ei ole kyytiä, niin kerro kyytitarpeestasi.

Osallistujille ilmoitetaan viimeistään ma 25.4 toteutuuko kaivoskäynti.

Tapahtuma on täynnä.

Ajankohta

Alkaa:  

7.5.2022 10:00

Päättyy:  

7.5.2022 17:00

Lisää tapahtuma kalenteriisi

Tapahtumapaikka

Karkalin luonnonpuisto

Karkalintie 1035
Lohja

Tarkempi kartta ja ajo-ohjeet