Ratatyöturvallisuus (Turva) -koulutuksen tavoitteena on antaa oppilaalle riittävät perustiedot rautatiejärjestelmästä ja siihen liittyvistä ohjeistuksista sekä turvallisesta liikkumisesta ja työskentelystä rautatiealueella.
Ratatyöturvallisuuspätevyyttä edellytetään kaikissa Väylän tilaamissa tai hyväksymissä ratatöissä, liikuttaessa työtehtävissä rautatiealueella tai tehtäessä rautatiejärjestelmän turvallisuuteen tai liikenteenohjaukseen liittyviin laitteisiin ja rakenteisiin kohdistuvia töitä. Koulutukseen osallistuvalta ei edellytetä pohjakoulutusta eikä aiempaa työkokemusta.
Ratatyöturvallisuuskoulutuksen sisältö
Koulutus sisältää perehdytyksen sähköratajärjestelmiin, jota edellytetään sähköradan alueella työskenteleviltä. Lisäksi koulutus soveltuu henkilöille, jotka työskentelevät radan välittömässä läheisyydessä, jotta he tiedostaisivat turvallisen työskentelyalueen rajat.
Yhden päivän (8 oppituntia) mittainen ratatyöturvallisuuskoulutus sisältää seuraavat asiakokonaisuudet.
- Rataverkon hallinta ja viranomaiset
- Rautatiejärjestelmän erityispiirteet ja vaaratekijät
- Rautatiejärjestelmän peruskäsitteet
- Sijainnin määrittely
- Rautatiealueella tehtävä työ
- Laiturityö
- Työkoneet rautatiealueella
- Perehdytys sähkörataan
- Toiminta vaara- ja onnettomuustilanteissa
- Kirjallinen koe
Koulutukseen osallistuvalta ei edellytetä peruskoulutusta eikä työkokemusta. Ratatyöturvallisuuspätevyyden saamiseksi on henkilön suoritettava hyväksytysti koulutuslaitoksen järjestämä ratatyöturvallisuuskoulutus.
Ratatyöturvallisuuskoulutus on hyvä perustietopaketti rautatiejärjestelmän toiminnasta, joten se soveltuu peruskurssiksi kaikille rautatiealalle aikoville tai työnsä juuri aloittaneille. Koulutuksessa kerrataan myös yleiset, kaikilla työmailla pätevät työturvallisuusperiaatteet.
Koulutuksen hyväksytysti suorittaneille myönnetään Ratatyöturvallisuuspätevyys (Turva). Pätevyys on voimassa viisi (5) vuotta vanhenemisvuoden loppuun asti.