Enemmän elämää - kohti luontopositiivista ammatillista koulutusta -hankkeen verkkokurssit tukevat tavoitteellisen luontotyön ja luonnon monimuotoisuutta vaalivan pedagogiikan toteuttamista osana ammatillista koulutusta. Verkkokursseilla saat konkreettisia tehtäviä luontotyön edistämiseksi oppilaitoksessa tai valmiita tuntikokonaisuuksia sovellettavaksi osana ammatillista koulutusta omien opiskelijoidesi kanssa.
Luontopositiivisuus osana tulevaisuuden ammattitaitoa -verkkokurssilla pureudutaan luonnon monimuotoisuuden vaalimiseen eri ammattialojen näkökulmista. Kokonaisuudessa opetellaan tunnistamaan luonnon monimuotoisuutta ja siihen vaikuttavia toimia erilaisissa ympäristöissä ja konkreettisten esimerkkien kautta.
Kenelle?
Verkkokurssi on suunnattu ammatillisen koulutuksen opetus- ja ohjaushenkilöstölle, erityisesti ammatillisille opettajille, yto-, S2- ja erityisopettajille, opiskelijahuollolle sekä kaikille luontopositiivisesta pedagogiikasta kiinnostuneille.
Koulutus on maksuton.
Koulutuksen sisältö ja suorittaminen
Luontopositiivisuus osana tulevaisuuden ammattitaitoa -verkkokurssin suorittamisen jälkeen:
- Olet tutustunut keskeisimpiin luontokadon ajureihin ja harjoitellut pohtimaan luontovaikutuksia eri ammattialojen näkökulmasta.
- Tunnet käsitteet luontojalanjälki ja -kädenjälki ja olet kuullut lukuisia esimerkkejä niiden pienentämisestä tai kasvattamisesta eri aloilla.
- Olet saanut konkreettisia menetelmiä ja materiaaleja, joiden kautta voit käsitellä luontopositiivista siirtymää erialojen näkökulmasta.
Verkkokurssi jakautuu viiteen alakokokonaisuuteen. Voit suorittaa koko verkkokurssin tai yksittäisiä alakokonaisuuksia (0,4 op / teema). Kaikki teemat ja verkkokurssien tehtävät suorittaneet opiskelijat suorittavat 2 op kokonaisuuden. Kaikista suorituksista annetaan todistus.
Verkkokurssin teemat
1. Pienet luontoteot (pörriäishotellit, kouluniityt, vieraslajitalkoot) ympäristökasvatuksen välineenä
2. Pellosta pöytään ja kompostista peltoon, ravinteiden kierrot ja maaperän monimuotoisuus
3. Miltä elonkirjon monimuotoisuus näyttää, tuntuu ja tuoksuu pihalla, puutarhassa tai pellolla?
4. Miltä luonnon monimuotoisuus näyttää, tuntuu ja tuoksuu metsässä tai puistossa?
5. Mittasuhteet haltuun: miten kiertotalous ja resurssiviisaus vaikuttavat luonnon monimuotoisuuteen?
Kouluttajat
Elina Hinkkanen
- Asiantuntija ja kouluttaja: Ympäristö- ja kestävyyskasvatus, ammatillinen koulutus, luonnon monimuotoisuus
- FM, Helsingin yliopisto, opettajan pätevyys
Anna Haukka
- Asiantuntija ja kouluttaja: Ympäristö- ja kestävyyskasvatus, luonnon monimuotoisuus ja luonnon hyvinvointivaikutukset
- FM, Helsingin yliopisto, opettajan pätevyys
Satu Jovero
- Asiantuntija ja kouluttaja: Ympäristö- ja kestävyyskasvatus, luonnon monimuotoisuus ja museopedagogiikka
- FM, Helsingin yliopisto, opettajan pätevyys
Verkkokurssi on maksuton ja se on osa Opetushallituksen rahoittamaa Enemmän elämää - kohti luontopositiivista ammatillista koulutusta -hanketta.