Marginaalin voima

13.6.2023 12:00

Kansallismuseo, auditorio

KUTSU        

Marginaalin voima -seminaari Kansallismuseossa 13.6.2023 klo 12–16

Seminaaripäivän aikana taustoitetaan, syvennetään ja laajennetaan keskustelua outsider-taiteesta yhteiskunnallisen kehittämisen voimavarana. Kansallismuseon Kesytön taide -näyttely esittelee taidetta, joka nousee taidekentän ulkopuolelta: se edustaa kesyttömyyttä, kykyä kyseenalaistaa, rohkeutta uudistaa ja nähdä toisin. Marginaalista voi löytää valtavirrasta piiloon jäävää potentiaalia, jolla on kykyä haastaa yhteiskunnallista pysähtyneisyyttä, innovoida uutta ja inspiroida. 

Ohjelma

12.00 Tervetuloa, museotoimenjohtaja FT Kristina Ahmas K.H. Renlundin museo 

12.10 Suomen kansallismuseon tervehdys, ylijohtaja FT Elina Anttila

12.20 Hyppysellinen elämää. Ajatuksia luovuudesta, KT Jussi T. Koski

12.50 Marginaalin haaste ja arvon luomisen tanssi, professori Alf Rehn

13.20 Luovuus, kritiikki ja visiot - toisin ajattelun lähtökohtia, TaT Sam Inkinen

13.50 Kahvitauko, omakustanteinen

14.10 Marginaalit vs. sama yhä uudestaan, Jari Koskinen

14.40 Tulevaisuustietoisen yhteissuunnittelun työpaja marginaalien yhteiskunnallisesta merkityksestä. Työpaja perustuu ennakkotehtävään, jossa osallistujat ovat äänestäneet ja kommentoineet marginaaleihin kytköksissä olevia muutosilmiöitä, villejä kortteja ja heikkoja signaaleja. Työpajan fasilitoi Jari Koskinen

Tarjoamme ensimmäiselle 50 ilmoittautuneelle mahdollisuuden käyttää Futures Platform –alustaa, jonka ilmiövaranto käsittää 975 tulevaisuuden tutkijoiden kuvaamaa muutosilmiötä, villiä korttia ja heikkoa signaalia. Lähetämme ilmoittautuneille kutsun alustalle, työpajaa varten luodulle ennakointikartalle sekä samalla ennakkotehtävän, jonka viitoittamana voit valita, äänestää ja kommentoida marginaaliteeman kannalta olennaisia tulevaisuuden muutoksia. 

http://www.futuresplatform.com

Esiintyjät

Jussi T. Koski on kasvatustieteen tohtori ja tietokirjailija. Hän on tarkastellut teoksissaan mm. luovuutta, oppimista, informaatiotulvaa, johtamista ja työelämää. Toimittuaan pitkään konsulttina ja kouluttajana ja sitä ennen mm. yliopistomaailmassa Koski ”vaihtoi vielä kerran ammatillista kontekstia” ja toimii nykyisin peruskoulun rehtorina.

Alf Rehn on innovaation, muotoilun, ja johtamisen professori Etelä-Tanskan Yliopistossa, ja on tämän lisäksi kansainvälisesti tunnettu kirjailija, puhuja, ja strateginen neuvonantaja. Hänen tutkimuskenttänsä on ennen kaikkea talouden rajat, kriittinen innovaatio- ja luovuustutkimus, sekä uudet talousilmiöt.

Sam Inkinen on taiteen tohtoriksi (mediatiede) väitellyt tutkija, kirjailija ja visionääri, jonka intohimona ovat mm. luovuus, tulevaisuudet ja toisin ajattelu. Inkinen on toiminut laaja-alaisesti eri sektoreilla mm. tutkimusjohtajana, tutkijana, kouluttajana, kuraattorina, asiantuntijana ja neuvonantajana. Hänen laaja kirjallinen tuotantonsa on tarkastellut mm. luovuutta, sosioteknistä murrosta, innovaatiodynamiikkaa sekä avantgarde- ja underground-ilmiöitä.

Jari Koskinen on toiminut pitkään tulevaisuuden ennakoinnin ja toisinajattelun parissa. Hän on kirjoittanut kirjoja, artikkeleita ja toiminut julkaisujen päätoimittajana sekä fasilitoinut yli tuhat kehittämispäivää ja muutosprosessia, joissa on pohdittu tulevaa yhdessä ja yhteistyössä. Koskinen tunnetaan yhtäältä suorapuheisuudestaan ja kriittisyydestään sekä toisaalta innostavasta, mukaan tempaavasta ja dialogiin kannustavasta otteestaan.

Tapahtuman toteutuksesta vastaavat yhteistyössä K.H.Renlundin museo ja Suomen kansallismuseo, Alfred Kordelinin säätiön tuella.

Tapahtuma on päättynyt.

Ajankohta

Alkaa:   13.6.2023 12:00
Päättyy:   13.6.2023 16:00

Lisää tapahtuma kalenteriisi

Tapahtumapaikka

Kansallismuseo, auditorio

Mannerheimintie 34
00100 Helsinki

Tarkempi kartta ja ajo-ohjeet

Lisätiedot