Muinaismuistolain uudistaminen: arkeologian keskustelutilaisuus

Muinaismuistolain uudistamiseen liittyvässä arkeologian keskustelutilaisuudessa on tarkoitus esitellä alustavia luonnosteluja lain pykäliksi ja keskustella niistä arkeologian näkökulmasta. 

Alustaviin pykälien luonnoksiin voi tutustua kesäkuun alkupuolelta alkaen  Museoviraston verkkosivulla jaettavan kommentointiaineiston pohjalta. Lisäksi aineistosta voi antaa palautetta tilaisuuden jälkeen. 

Keskustelutilaisuus järjestetään Suomen kansallismuseon auditoriossa sekä suorana verkkolähetyksenä. Verkkolähetys on nähtävissä tapahtuman aikana täällä.

Tilaisuuden tallenne on katsottavissa verkossa 2 viikkoa. Linkki tallenteeseen löytyy tilaisuuden jälkeen Museoviraston verkkosivulta. HUOM: tallenteen saattaminen verkkoon katsottavaksi vie muutaman päivän. 

OHJELMA

Sessio 1, klo 12.30–13.45

Avauspuheenvuoro. Ylijohtaja Riitta Kaivosoja, opetus- ja kulttuuriministeriö.

Lainvalmistelun ja sen yleisperiaatteiden esittely. Hallitusneuvos Joni Hiitola, opetus- ja kulttuuriministeriö.

Lain soveltamisala ja jäännösten rauhoitus. Hallitusneuvos Hanna Kiiskinen, opetus- ja kulttuuriministeriö, lakimies Juha Maaperä, Museovirasto ja erikoistutkija Päivi Maaranen, Museovirasto.

Arkeologisen kulttuuriperinnön tietovaranto, vähimmäisvaatimukset ja arkeologisen kulttuuriperinnön selvittäminen. Hallitusneuvos Hanna Kiiskinen, opetus- ja kulttuuriministeriö, lakimies Juha Maaperä, Museovirasto ja erikoistutkija Päivi Maaranen, Museovirasto.

Kahvi, klo 13.45–14.15

Sessio 2, klo 14.15–16.00

Kommenttipuheenvuoro. Hallituksen jäsen Rasmus Åkerblom, Suomen arkeologinen seura ry.

Kommenttipuheenvuoro. Hallituksen puheenjohtaja Kalle Luoto, Arkeologiayritykset ARKY ry.

Paneelikeskustelu. Hallituksen jäsen Rasmus Åkerblom, Suomen arkeologinen seura ry., hallituksen puheenjohtaja Kalle Luoto ja varapuheenjohtaja Timo Jussila, Arkeologiayritykset ARKY ry., professori Vesa-Pekka Herva, Oulun yliopisto, kulttuuriympäristön intendentti Miikka Kumpulainen, Keski-Suomen museo ja yli-intendentti Jutta Kuitunen, Museovirasto.

Tilaisuuden lopetus.

Keskustelutilaisuuden järjestävät osana muinaismuistolain uudistamista valmistelevan työryhmän työtä opetus- ja kulttuuriministeriö, Museovirasto ja Suomen kansallismuseo. Yhteistyökumpppaneina  ovat myös kommenttipuheenvuorojen pitäjinä Suomen arkeologinen seura ry. ja Arkeologiayritykset Arky ry. 

Tilaisuuteen pyydetään ilmoittautumaan viimeistään 3.6.2022 mennessä kahvitarjoilun järjestelyjen vuoksi. Ilmoittautumisen yhteydessä on mahdollisuus tehdä kysymyksiä ja kommentoida lain uudistamiseen liittyviä asioita anonyymisti. Kommentointi ja kysymysten teko on mahdollista ilmoittautumislinkin kautta myös ilman osallistumista tilaisuuteen auditoriossa. 

Myös itse tilaisuudessa on mahdollisuus tehdä kysymyksiä ja kommentoida paikan päällä tai verkossa.

Tilaisuus on tarkoitettu kaikille asiasta kiinnostuneille.

Tervetuloa!

Lippuja ei enää tarjolla.

Ajankohta

Alkaa:
15.6.2022 12:30
Päättyy:
15.6.2022 16:00

Lisää tapahtuma kalenteriisi

Tapahtumapaikka

Suomen kansallismuseon auditorio
Mannerheimintie 34
00100 Helsinki

Järjestäjä

Päivi Maaranen

0295 33 6260

paivi.maaranen@museovirasto.fi

PL 913, 00101 Helsinki