Rakennus- ja purkutyömaat ovat vastuussa uudelleenkäyttö- ja kierrätyskelpoisten osien talteenotosta jätelain mukaisesti. Suomessa puretaan vuosittain 1–3 miljoonaa rakennusneliömetriä, mutta rakennusjätteen kansallisia hyötykäyttötavoitteita ei ole vielä saavutettu.
Purkumaateriaalit voidaan hyödyntää joko uudelleenkäyttämällä tai kierrättämällä. Ensisijaisena tavoitteena on uudelleenkäyttö, sillä se vähentää uusien rakennusmateriaalien tuotannon ympäristökuormaa. Rakennus- ja purkutyömaiden on järjestettävä jätteiden keräys, ja toimijoilla on käytössään erilaisia lajittelukäytäntöjä. Toimiva kiertotalous edellyttää oikeita työtapoja. Alan toimijoiden onkin hallittava kiertotalouden periaatteet ja osattava soveltaa niitä käytännössä.
Tämä koulutuskokonaisuus keskittyy purkumateriaalien kiertotalouteen ja oikeisiin toimintatapoihin, joiden avulla kiertotaloustavoitteet voidaan saavuttaa.
Kenelle koulutus sopii?
Koulutus soveltuu purkutyöntekijöille sekä heidän esihenkilöilleen ja työmaan käytännöistä vastaaville henkilöille.
Koulutuksen sisältö ja toteutus:
Koulutus toteutetaan verkkomuotoisena ja pohjautuu ympäristöalan ammattitutkinnon perusteisiin. Sen rakenne on modulaarinen. Verkko-opintojaksot ovat itsenäisesti suoritettavia, ja ne voi suorittaa ajasta ja paikasta riippumatta – mikä mahdollistaa opiskelun työn ohella.
Itsenäisesti suoritettavien moduulien lisäksi järjestetään kuukausittaisia info- ja ohjaustilaisuuksia, joissa opiskelijat voivat esittää kysymyksiä ja saada tukea tehtävien tekoon. Koulutukseen sisältyy myös oppimistehtäviä, jotka palautetaan verkko-oppimisympäristöön.
Koulutus koostuu seuraavista moduuleista:
Moduuli 1: Kiertotalouden perusteet rakennusalalla 3 osp:
- Kiertotalouden merkitys rakennusalalla
- Kiertotalouden periaatteet rakennushankkeissa
- Oikeat työtavat
- Case-esimerkkejä
Moduuli 2: Purkumateriaalien uudelleenkäyttö 3 osp:
- Millaisia mahdollisuuksia ja haasteita liittyy rakennusten purkumateriaalien uudelleenkäyttöön ja miten purkumateriaaleja voidaan hyödyntää vastuullisesti ja tehokkaasti.
- Miksi purkumateriaalien uudelleenkäyttö on tärkeää?
- Uudelleenkäyttömahdollisuudet ja siihen liittyvät haasteet
- Parhaat käytännöt purkumateriaalien uudelleenkäytössä
Moduuli 3: Purkumateriaalien lajittelu ja kierrätys 3 osp:
- Miten purkumateriaaleja tulee lajitella työmaalla?
- Mitkä ovat kierrätysprosessin vaiheet ja ympäristövaikutukset?
- Purkumateriaalien käsittely ja lajittelu työmaalla
- Kierrätysprosessi
- Kierrätyksen haasteet ja ratkaisut.
Koulutuksen hinta:
Koulutus on osallistujille maksuton.
Koulutus on Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen rahoittama (JOTPA). Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus edistää työikäisten osaamisen kehittämistä ja osaavan työvoiman saatavuutta. Palvelukeskuksen toimintaa ohjaavat opetus- ja kulttuuriministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö.
Ilmoittautuminen:
Ilmoittaudu alla tai sivun oikeassa laidassa olevasta painikkeesta koulutukseen. Merkitse lomakkeella koulutuksen nimeksi: "701021 Purkumateriaalien kiertotalous".
Kysy lisää koulutuksesta:
Taru Uotila
koulutusjohtaja, kiertotalous
050 370 1414
taru.uotila@sykli.fi
Timo Lahti
asiantuntija, hiilineutraali kiertotalous
050 3083 688
timo.lahti@sykli.fi
Katja Rautalin
kouluttaja, ympäristöhuolto
046 920 0445
katja.rautalin@sykli.fi