Tapahtuman oletuskuva

Terveydenhuollon ympäristövastaavana toimiminen 2024

Lähipäivät järjestetään Tampereella.

Terveydenhuollon ympäristövastaavana toimimisen koulutuskokonaisuus syventää terveydenhuollon alan ympäristöasioiden hallintaa ja jäteosaamista.

Terveydenhuollon jätteitä syntyy sairaaloissa, terveyskeskuksissa, lääkäriasemilla, hammashoitoloissa, tutkimuskeskuksissa, laboratorioissa, neuvoloissa, kotisairaaloissa sekä kotihoidossa ja kotisairaanhoidossa. Tavanomaisen yhdyskuntajätteen lisäksi terveydenhuollossa syntyy toimialalle tyypillisiä erilaisia vaarallisia jätteitä kuten pistävät ja viiltävät jätteet. Lisäksi kohteissa syntyy mahdollisesti biologisia- sekä radioaktiivisia jätteitä. 

Suomen jätehuollossa on tapahtunut viime vuosina muutoksia: 2019 jätelain kokonaisuudistus jolloin yksityisten sosiaali- ja terveydenhuoltoyksiköiden jätehuollon järjestämisvastuu siirtyi kunnilta yksiköille itselleen ja vuonna 2023 myös julkisten terveydenhuollon yksiköiden jätehuollon järjestämisvastuu siirtyi kunnilta hyvinvointialueille. Jätelaissa on säädetty siirtymäajasta vuoden 2025 loppuun. 

Koulutuksen sisältö 

Koulutus keskittyy terveydenhuollon ympäristöasioiden hallintaan, vastuullisuuteen ja niiden kehittämiseen, erityishuomion ollessa terveydenhuollon jätteissä. 

Koulutuksen aikana paneudutaan terveydenhuollossa syntyviin tavanomaisiin ja vaarallisiin jätteisiin, niiden tunnistamiseen, lajitteluun, käsittelyyn ja hyötykäyttöön.  

Lisäksi koulutuksessa tutustutaan ympäristötyön kehittämisen työkaluihin, joiden avulla kehitetään oman organisaation ympäristöasioiden hallintaa tekemällä valittuun kohteeseen ympäristökartoitus. Kartoituksen tuloksista työstetään kehitysehdotuksia ja laaditaan niiden jalkautussuunnitelma. Koulutukseen sisältyy neljä lähipäivää sekä itsenäistä opiskelua. 

Koulutus antaa valmiudet suorittaa Ympäristöalan ammattitutkinnon tutkinnon osa: Ympäristövastaavana toimiminen.  

Koulutuksen lähiopetuspäivät järjestetään Tampereella. Halutessaan koulutuksen voi täydentää koko tutkinnoksi suorittamalla lisäksi osat: vaarallisten jätteiden jätehuollon kehittäminen ja ympäristöalan työtehtävissä toimiminen (itsenäisesti suoritettava verkkokoulutus).  

Koulutuksen lähipäivät: 

 1. Koulutuspäivä: Kiertotalous ja terveydenhuollon jätteet 

  • Kiertotalous ja vastuullisuus

  • Jätehuolto Suomessa 

  • Terveydenhuollon jätteet 

 1. Vaarallisten jätteiden jätehuolto, ympäristökartoitus 

  • Vaaralliset jätteet, merkitseminen, pakkaaminen ja varastokirjanpito 

  • Terveydenhuollon erityisjätteet 

  • Ympäristökartoituksen laatimisen ohjeistus 

 1. Ympäristöasioiden kehittäminen, tutustumiskäynti 

  • Tuloksista kehittämistoimenpiteisiin: toimenpiteiden suunnittelu ja jalkautus 

  • Tutustuminen terveydenhuollon jätehuollon kohteeseen 

 1. Ympäristöviestintä ja jatkotoimet 

  • Kehittämistöiden esittely 

  • Ympäristöviestintä ja perehdytysmateriaali 

  • Jatkotoimenpiteet 

 

Koulutus on tutkintotavoitteista ja koulutuksen lopuksi järjestetään näyttötilaisuus. Koulutus antaa valmiudet suorittaa Ympäristöalan ammattitutkinnon tutkinnon osa: Ympäristövastaavana toimiminen.  

Halutessaan koulutuksen voi täydentää koko tutkinnoksi suorittamalla lisäksi osat: vaarallisten jätteiden jätehuollon kehittäminen ja ympäristöalan työtehtävissä toimiminen (itsenäisesti suoritettava verkkokoulutus). Tutkinto perustuu aikuisten näyttötutkintojärjestelmään.

Koulutuksen hinta 

 • Ympäristövastaavana toimiminen -osatutkinto: koulutusmaksu 100 € / hlö, joka sisältää neljä koulutuspäivää, näyttötutkintotehtävien teon ja arvioinnin. 
 • Koko tutkinnon hinta 300 € /hlö, sisältäen lisäksi tutkinnonosat: vaarallisten jätteiden jätehuollon kehittäminen ja ympäristöalan.

Koulutus on arvonlisäverotonta.

Koulutuksen kohderyhmä 

Kurssi on kohdennettu terveydenhuollon jätehuollosta vastaaville henkilöille. 

👉 Kiinnostuitko? Tule kuulemaan lisää infotilaisuuteen 13.8.2024 klo 14-15. Ilmoittautuminen alla. Saat sähköpostiisi vahvistusviestissä linkin infotilaisuuteen. 

Lisätietoja

Taru Uotila
koulutusjohtaja, kiertotalous
taru.uotila@sykli.fi
p. 050 370 1414

 

 

 

Valitse haluamasi ilmoittautumisvaihtoehto
Ilmoittautuminen
Myynti päättyy
Hinta
Määrä

Infotilaisuus on maksuton. Saat linkin sähköpostiisi vahvistusviestissä.

Myynti päättyy 13.8.2024 15:59
ilmainen

Määrä:


Ympäristövastaavana toimiminen -osatutkinto: koulutusmaksu 100 € / hlö, joka sisältää neljä koulutuspäivää, näyttötutkintotehtävien teon ja arvioinnin. Koulutus on arvonlisäverotonta.

Myynti päättyy 1.1.2025
100,00 €

Määrä:


Koko tutkinnon hinta 300 € /hlö, sisältäen lisäksi tutkinnonosat: vaarallisten jätteiden jätehuollon kehittäminen ja ympäristöalan työtehtävissä toimiminen. Koulutus on arvonlisäverotonta.

Myynti päättyy 1.1.2025
300,00 €

Määrä:


Lisää tapahtuma kalenteriisi

Tapahtumapaikka

Lähipäivät järjestetään Tampereella.


Lisätiedot

Taru Uotila

050 370 1414

taru.uotila@sykli.fi