Tapahtuman oletuskuva

Pro Yleislääketiede 2024

7.2.2024 08:00

Radisson Blu Oulu

Työpajat 

Keynote-luentojen lisäksi koulutuspäivillä työskennellään työpajoissa. Työpajoissa käytetään osallistavia ja aktivoivia koulutusmetodeita. Osa työpajoista on suunnattu erityisesti lähiohjaajille ja osa erikoislääkärikouluttajille. Valitse ilmoittautuessasi mihin työpajoihin osallistut.

 

Keskiviikko 7.2.

Klo 9.30–11.30 aamupäivän työpajat:

 

1) Suunnitelmallisuutta työssä oppimiseen erikoistuvalähtöisesti 

Työpajassa käymme läpi seurantakeskustelun rakennetta ja koulutusjakson suunnitelman käyttöä koulutusjakson suunnitelmallisuuden tukena sekä pohditaan, kuinka voimme arjessa ohjata erikoistuvaa tukien hänen yksilöllisiä tarpeitaan. 

Kohderyhmä: Erikoislääkärikouluttajat, osallistujamäärä enintään 27 henkilöä

Vetäjät: Arja Sipinen, Nina Tusa 

 

2) Kouluttajan HOPS päivitys - tehdään tavoitteesta SMART!

Yleislääketieteen erikoislääkärikoulutuksen opinto-oikeuden hakuprosessissa ensimmäistä kertaa tehtävän HOPS:n ohjeistus on muuttunut. Työpajassa käymme läpi uuden ohjeistuksen, kertaamme erikoistuvan HOPS-päivitysten ajankohdat ja pohdimme, miten erikoislääkärikoulutuksen tavoitteista saadaan erikoistuvan omia tavoitteita. Tule mukaan selvittämään, miten tavoitteesta tehdään SMART!

Kohderyhmä: Erikoislääkärikouluttajat

Vetäjät: Johannes Kerälä, Eeva Haikka, Sari Torkkeli, Emmi Lautamatti

 

3) Ajankohtaisia nostoja yleislääketieteen erikoislääkärikoulutuksessa

Työpajassa kuulet tiivistetysti erikoislääkärikoulutuksen ajankohtaisista asioista. Pysy kärryillä rennosti keskustellen.  

Kohderyhmä: Erikoislääkärikouluttajat 

Vetäjät: Hanna Kujanpää, Emilia Ylirintala, Lilly Hiippavuori, Johanna Segerroos 

 

4) Ristiriitatilanteet ohjaussuhteessa

Työpajan tavoitteena on hahmottaa, miten lähiohjaaja/kouluttaja pystyy auttamaan ohjattavaa/koulutettavaa tunnistamaan omat kehityskohteensa, sekä edistämään niissä kehittymistä. Auttaa lähiohjaajaa/kouluttajaa löytämään keinoja sietämään tunteita, joita ristiriita ohjaussuhteessa herättää, pysyä ammatillisena sekä edistää ohjattavan/koulutettavan osaamista tässäkin tilanteessa. Työpajassa työskennellään lyhyiden alustusten pohjalta pienryhmissä keskustellen. Työpajaa varten osallistujia pyydetään miettimään etukäteen ohjaussuhteen ristiriitatilanne.

Kohderyhmä: Erikoislääkärikouluttajat ja lähiohjaajat           

Vetäjät: Maria Hagnäs, Oili Junttila

 

Klo 14.00–16.00 iltapäivän työpajat:

 

1) Lähikehityksen vyöhykettä etsimässä

Työpaja, jossa lyhyt teoria-alustus ja asian simulaatioharjoittelu turvallisessa ympäristössä pienryhmissä. 

Kohderyhmä: Lähiohjaajat ja erikoislääkärikouluttajat. Työpajaan mahtuu 24 henkilöä.

Vetäjät: Marianne Riekki, Markku Timonen

 

2) ELSAn käyttö erikoistuvan osaamisen seurannassa ja arvioinnissa

ELSA on tullut jäädäkseen eikä sen käyttöä tarvitse jännittää. ELSAa käytetään sekä erikoistumisjaksojen että suoritteiden tallennukseen, mutta myös osaamisen kehittymisen seuraamiseen ja jatkossa myös osaamisen arviointiin. Jos ELSAn käyttö tuntuu vielä kovin vieraalta, tule laskemaan käyttöön liittyvää kynnystä. Tässä työpajassa vaihdetaan ajatuksia ELSAan liittyen, joten jo kertyneestä käyttökokemuksesta on hyötyä. 

Työpajassa tutustutaan ELSAan demoympäristön kautta sekä kouluttajan että erikoistuvan näkymiin. Käydään keskustelua ELSAn käytöstä ja sinne tallennetun tiedon käytöstä.

Työpajan jälkeen osallistujat tuntevat ELSAn sisältöä erikoistuvan ja kouluttajan näkymien kautta. Osallistujat ymmärtävät ELSAn käyttöä erikoistumisen seurannassa ja osaamisen arvioinnissa. Koulutuksen jälkeen kynnys ELSAn käytölle on madaltunut.

Kohderyhmä: Erikoislääkärikouluttajat, osallistujamäärä enintään 40 henkilöä

Vetäjät: Johanna Silventoinen, Ilkka Aahos

 

3) Suunnitelmallisuus ja struktuuri lähiohjauksessa

Työpajassa tutustutaan erilaisiin ohjauksen työvälineisiin lähiohjaajan näkökulmasta ja laaditaan ohjaustuntien vuosikello. Osallistuja saa konkreettisia työkaluja ohjauksen suunnitelmallisuuteen.

Kohderyhmä: Lähiohjaajat

Vetäjät: Maija Bolszak, Anna Hynynen

 

4) Erikoistujan eteneminen hidastuu  - miten toimin?

Suurimmalla osalla erikoistuvista lääkäreistä osaaminen karttuu ja erikoistuminen etenee luontevasti ja hyvään tahtiin. Joidenkin kohdalla edistyminen voi selvästi hidastua tai estyä erilaisista syistä. Kouluttajan on hyvä olla tietoinen erilaisista tilanteista ja keinoja näihin puuttumiseen on hyvä harjoitella ja käyttää vertaistukea apuna. Tässä pajassa pelataan pienryhmissä Game of training  -peliä, jossa keskustellaan reflektoiden erilaisista koulutettavan ongelmatilanteista ja jaetaan osaamista ja kokemuksia kollegojen kanssa. Työpajan tavoitteena on, että osallistujat oppivat tunnistamaan koulutusvaiheen lääkärin oppimisen ja kehittymisen esteitä ja saavat reflektoivan keskustelun kautta vertaistuellisia vinkkejä näiden tilanteiden käsittelyyn.

Kohderyhmä: Erikoislääkärikouluttajat, mutta soveltuu myös lähiohjaajille, joille on kertynyt ohjausosaamista jo useamman vuoden ajan; osallistujamäärä enintään 50 henkilöä 

Vetäjät: Johanna Kulmala, Asta Antila

 

Torstai 8.2.

Klo 10.15–12.15 aamupäivän työpajat:

 

1) Miten minä jaksan ohjaajana/kouluttajana?

Ohjaaminen on antoisaa, mutta myös haastavaa. Työpajassa pohditaan keinoja ylläpitää ja lisätä omaa työhyvinvointia ohjaajajana ja kouluttajana.

Kohderyhmä: Lähiohjaajat ja erikoislääkärikouluttajat, työpajaan mahtuu enintään 24 henkilöä.

Vetäjät: Marianne Riekki, Markku Timonen

 

2) Kuinka tuen erikoistuvaani erikoistumispolulla - millaista palautetta saimme erikoistuneiden kyselystä vuonna 2018–2022 valmistuneilta lääkäreiltä?

Työpajassa käydään läpi kyselyn palaute ja pohditaan, miten oman työympäristöni ja ohjauksen rakenteet tukevat sitä, mitä erikoistuvat kokevat tarvitsevansa.

Kohderyhmä: Erikoislääkärikouluttajat, osallistujamäärä enintään 30 henkilöä

Vetäjät: Nina Tusa, Marja-Liisa Kinnunen, Outi Öhman

 

3) Reflektiokorttipeli - työväline ammatillisuuden pohdintaan

Reflektiokorttipelin avulla lisäämme itsetuntemusta, harjoittelemme kuuntelemista ja pohdimme toimintaamme vaikuttavia ajatuksia ja asenteita. Pelissä käydään läpi henkilökohtaisiakin kysymyksiä luottamuksellisessa ilmapiirissä keskustellen. Tule mukaan pysähtymään omien ja toisten ajatusten äärelle.

Vetäjät: Matti Nissilä, Leena Salonen, Lars Lindholm, Tiina Viitaniemi

 

4) Miten voit vahvistaa arjessa yleislääketieteen ydinarvojen toteutumista?

Perusterveydenhuolto on suuren muutoksen alla, jopa kriisiytynyt. Kriisin ratkaisukeinot saattavat vaikeuttaa yleislääketieteen ytimen mukaista toimintaa. Tule pohtiman yhdessä, miksi yleislääketieteen ydinarvoja edelleen tarvitaan ja millä tavoin voimme konkreettisesti ilmentää niitä käytännön työssämme. Työpajan tavoitteena on vahvistaa yleislääkärin ammatillista identiteettiä ja tukea roolimallina toimimista.

Kohderyhmä: Lähiohjaajat ja erikoislääkärikouluttajat, osallistujamäärä enintään 40 henkilöä

Vetäjät: Susanna Satuli-Autere, Anni Peura

 

Klo 13.15–15.00 iltapäivän alueelliset tapaamiset:

 

1) Alueellinen ohjaaja- ja kouluttajatapaaminen: Pohjois-Suomen YTA

2) Alueellinen ohjaaja- ja kouluttajatapaaminen: Sisä-Suomen YTA

Tapaamisiin ovat tervetulleita kaikki ko. alueilla toimivat lähiohjaajat ja erikoislääkärikouluttajat.

Huom! Sisä-Suomen YTA:n kouluttajien yhteinen tapaaminen sijaitsee Oulusta klo 13.33 lähtevässä junassa. Varaa junan istumapaikkasi ravintolavaunun yläkertaan - fiilistellään päiviä yhdessä!

Lippuja ei enää tarjolla.

Ajankohta

Alkaa:  

7.2.2024 08:00

Päättyy:  

8.2.2024 16:00

Lisää tapahtuma kalenteriisi

Tapahtumapaikka

Radisson Blu Oulu

Hallituskatu 1
90100 Oulu

Tarkempi kartta ja ajo-ohjeet

Järjestäjä

Oulun Yliopisto, Väestöterveyden tutkimusyksikkö ja Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue, Yleislääketieteen yksikkö

Lisätiedot: maija.bolszak(at)pohde.fi anna.hynynen(at)pohde.fi

pohde.png

oulun_yliopisto_logo.png