Rohkeasti rikosprosessiin koulutussarja, osat I – VI
Oletko kaivannut päivitystä osaamiseesi rikosoikeuden saralla? Kuusiosainen koulutussarjamme Rohkeasti rikosoprosessiin tarjoaa kattavan katsauksen rikosoikeuden ja -prosessin keskeisiin aiheisiin asianajotyön näkökulmasta. Tervetuloa kuulemaan rikosoikeuden saloista ja koukeroista aina esitutkinnasta ajankohtaisiin kysymyksiin asti. Lisää ja syvennä ymmärrystäsi vaikka kaikissa osissa tai juuri sinua kiinnostavassa teemassa.
Hinnoittelusta kannattaa lukea lisää, sillä saat koko kuusiosaisen sarjan ja lisäksi kaikki muut loppuvuoden koulutukset koulutusten kausikortilla hintaan 990 euroa.
Rohkeasti rikosprosessiin osa I – Esitutkinta
Haluaisitko tuntea rikosten esitutkintaa paremmin? Tässä koulutuksessa perehdyt esitutkintaan liittyvään keskeiseen sääntelyyn ja sen soveltamiseen tavanomaisissa tilanteissa asianajotoiminnan näkökulmasta. Käymme läpi viimeaikaista oikeuskäytäntöä ja usein ilmeneviä ongelmatilanteita sekä rikoksesta epäillyn että asianomistajan avustajan kannalta. Saat ajatuksia siihen, miten ratkaista oikeudellisia ongelmia perustellusti oikeuslähteitä sujuvasti käyttäen. Koulutus soveltuu hyvin niin vasta-alkajalle, kuin aihetta kertaavallekin.
Kouluttajana toimii asianajaja, työelämäprofessori, OTT Markku Fredman, Asianajotoimisto Fredman & Månsson Oy, Helsingin yliopisto.
Koulutus on pidetty 15.2.2024 ja se on saatavilla verkkokoulutuksena.
Rohkeasti rikosprosessiin, osa II – Pakkokeinot
Tässä koulutuksessa perehdyt rikosten esitutkinnassa käytettävien pakkokeinojen perusteisiin ja menettelyyn asianajajan näkökulmasta. Saat olennaista tietoa mm. vangitsemisesta päättämisestä ja yhteydenpidon rajoituksista sekä niitä koskevasta muutoksenhausta sekä eräiden pakkokeinojen saattamisesta jälkikäteen tuomioistuimen arvioitavaksi. Esillä on myös toiminta etsintävaltuutettuna. Koulutus soveltuu hyvin vasta-alkajalle, mutta on antoisa myös kokeneemmille rikosjuttujen hoitajille.
Kouluttajana toimii asianajaja, työelämäprofessori, OTT Markku Fredman, Asianajotoimisto Fredman & Månsson Oy, Helsingin yliopisto.
Koulutus on pidetty 19.3. ja se on saatavilla verkkokoulutuksena.
Rohkeasti rikosprosessiin, osa III – Asianosaisten tiedonsaanti rikosasiassa
Tehokkaan rikosprosessin edellytyksenä on se, että asianosaiset saavat oikea-aikaisesti ja riittävästi tietoa siitä, mitä rikoksen esitutkinnassa on ilmennyt. Liian usein asianosaiset saavat tietoa vasta kun esitutkinta on päättynyt ja syyttäjäkin on jo ratkaisunsa tehnyt. Tällä kurssilla kerrotaan mihin tietoihin asianosaisilla on oikeus ja miten oikeus tulla kuulluksi tulee toteuttaa. Erityinen huomio on pakkokeinojen käytössä: mitä tietoja vastaajan on saatava, kun hänen omaisuuttaan vaaditaan vakuustakavarikkoon tai hänet esitetään vangittavaksi. EU:n tiedonsaantidirektiivi näyttäisi asettavan laajemman oikeuden tiedonsaantiin kuin kansallinen lakimme ja meillä vakiintunut käytäntö. Ajankohtaisena kysymyksenä on ns. ristiinsalaus: voidaanko saman oikeudenkäynnin eri osapuolilta, esimerkiksi asianomistajilta, salata toisten asianosaisten tietoja. Koulutus antaa eväitä tehostaa asianajoa rikosasioissa niin rikoksesta epäillyn kuin asianomistajan avustajana.
Kouluttajina toimivat asianajaja, työelämäprofessori, OTT Markku Fredman, Asianajotoimisto Fredman & Månsson Oy, Helsingin yliopisto ja asianajaja Jussi Sarvikivi, Asianajotoimisto Reims & Co Oy.
Koulutus on pidetty 30.5.2024 ja se on saatavilla verkkokoulutuksena.
Rohkeasti rikosprosessiin, osa IV – Näyttökysymykset ja -kynnykset rikosprosessissa
3.9.2024 klo 12.30–15.45, myös etänä
Rikosprosessia koskevassa lainsäädännössä on hyvin monia eri näyttökynnyksiä: esitutkinta käynnistyy, jos on syytä epäillä rikosta, henkilö voidaan vangita, jos häntä epäillään todennäköisin syin. Syytekynnys ja tuomitsemiskynnys eroavat olennaisesti toisistaan. Syylliseksi tuomitseminen edellyttää, ettei syyllisyydestä jää varteenotettavaa epäilyä. Tämä näyttökynnys ei kuitenkaan sellaisenaan koske muita rikostuomion osia: koventamisperusteita, vahingonkorvauksen tuomitsemista, syy-yhteyksien arvioimista taikka menettämisseuraamuksen määrää. Kurssilla käydään läpi nämä eri kynnykset sekä se, miten korkeimman oikeuden ennakkopäätöksissä on arvioitu varteenotettavan epäilyn ilmenemistä syyllisyydestä päätettäessä.
Kouluttajina toimivat asianajaja, työelämäprofessori, OTT Markku Fredman, Asianajotoimisto Fredman & Månsson Oy, Helsingin yliopisto ja hovioikeudenneuvos, dosentti, OTT Timo Saranpää, Vaasan hovioikeus.
Koulutus on pidetty 3.9. ja on pian saatavilla verkkokoulutuksena.
Rohkeasti rikosprosessiin, osa V – Hyvä asianajajatapa rikosasioissa
31.10.2024 klo 9.30–12.45, myös etänä
Rikosprosessin eri vaiheissa on lukuisia eettistä pohdiskelua aiheuttavia tilanteita. Mitä tarkoittaa positiivinen ja negatiivinen totuusvelvollisuus rikosasiaa ajettaessa? Saako asianajaja antaa medialle tietoja tai haastattelua vangitun päämiehen asiassa, onko hänellä päämiehen vaatimuksesta siihen jopa velvollisuus? Kuinka paljon asianajajan tulee selvittää päämiehenä olevan asianomistajan vahingonkorvausvaatimusten perusteita tai asiakkaan tarjoamien todisteiden alkuperää? Pitääkö esitutkinnassa kuulustellut, todistajiksi nimettävät henkilöt erikseen haastatella ennen heidän kuulemistaan istunnossa? Voivatko saman toimistoyhteisön asianajajat avustaa vastapuolia?
Kouluttajana toimivat asianajaja, työelämäprofessori, OTT Markku Fredman, Asianajotoimisto Fredman & Månsson Oy, Helsingin yliopisto ja asianajaja Riitta Leppinimi, Asianajotoimisto Susiluoto Oy.
Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan osaan V
Rohkeasti rikosprosessiin, osa VI – Rikosoikeuden ja rikosprosessin ajankohtaisia kysymyksiä
10.12.2024 klo 9.30–12.45, myös etänä
Rohkeasti rikosprosessin kurssisarjan päätteeksi käydään läpi ajankohtaista, rikosjuttuja hoitavan asianajajan kannalta olennaista oikeuskäytäntöä ja uutta lainsäädäntöä. Perehdymme sekä rikosoikeudellisiin, rikosprosessuaalisiin että myös vahingonkorvausoikeudellisiin ratkaisuihin, joita asianajajan tulee rikosjuttuja hoitaessaan huomioida niin rikoksen uhrin kuin rikoksesta epäillyn avustajana toimiessaan.
Kouluttajina toimivat asianajaja, työelämäprofessori, OTT Markku Fredman, Asianajotoimisto Fredman & Månsson Oy, Helsingin yliopisto ja asianajaja Hanna-Maria Seppä, Asianajotoimisto Takomo Oy.
Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan osaan VI
Hinta
Yksittäin ostettuna sarjan kukin osa 330 euroa (sisältää kahvit). Voit hankkia kaikki sarjan kuusi osaa nyt hintaan 990,00e ostamalla koko vuoden koulutusten kausikortin. Kaupan päälle saat loppuvuoden live- ja verkkokoulutukset maksutta.
Ostaessasi kausikortin saat vahvistusviestissä koodin, jolla ilmoittaudut haluamiisi koulutuksiin, eikä sinun tarvitse enää maksaa jokaisesta koulutuksesta erikseen. Helppoa ja edullista, eikö? Valittavanasi on henkilökohtaisia kortteja sinulle sopivalla koulutusmuodolla ja toimistokortteja eri kokoisille asianajotoimistoille.
Tutustu vuoden 2024 koulutusten kausikortteihin verkkosivuillamme.
Koulutuksen hintaan kuuluu opetus, materiaalit ja ohjelman mukaiset tarjoilut kurssipaikalla osallistuttaessa. Huomaathan, että koulutuksemme ovat vain jäsenillemme sekä asianajo- ja oikeusaputoimistojen henkilökunnalle.
Kouluttautumisvelvoite
3 tuntia / yksittäinen koulutus
18 tuntia / koulutussarjan 6 koulutusta
Järjestäjä
Suomen Asianajajaliitto
Huomaathan, että koulutukseen ilmoittautuneet saavat koulutuksen jälkiviestissä koulutuksen raakatallenteen, jota voi katsoa kahden viikon ajan koulutuksen jälkeen. Mikäli sinulle tulee kiireellinen este, voit katsoa tallenteen sinulle sopivana ajankohtana.
Peruutusehdoista voit lukea ylhäältä välilehdeltä peruutusehdot ja muutokset.
Jäsentietojasi ei päivitetä ilmoittautuessa annettujen tietojen perusteella. Voit jäsenenä päivittää yhteystietosi suoraan Asiointipalvelu ASSIssa tai osoitteella jasenasiat@asianajajaliitto.fi. Jos et ole jäsen ja ilmoittaudut ensimmäisen kerran tilaisuuteen, lisätään tietosi Asianajajaliiton asiakasrekisteriin.